NCAA Division | Men's Basketball Legislation
Question and Answer Document

(Updated: February 27, 2012)

This document contains questions and answers to assist the NCAA membership in applying the
legislation adopted through NCAA Proposal Nos. 2011-99, 2012-2 and 2012-3.

NCAA Division | Proposal No. 2011-99 Recruiting — Men's Basketball Recruiting Model

Question No. 1:

Answer:

Question No. 2:

Answer:

Question No. 3:

Answer:

Question No. 4:

Do evaluation activities during the April evaluation periods count toward
the 130 recruiting-person days restriction and the limit of seven recruiting
opportunities per prospective student-athlete?

Yes. Evaluations during April must be included in the 130 recruiting-
person days and count toward the limit of seven recruiting opportunities
per prospective student-athlete. Note that if an event is conducted on
consecutive days in a tournament format, an institution would only be
charged with a single recruiting opportunity per prospective student-
athlete.

During recruiting periods, is it permissible for an institution's coach to sit
with a prospective student-athlete's parents during the prospective student-
athlete's contest or to have in-person contact with the prospective student-
athlete after the contest once he has been released?

No. It is not permissible to have in-person contact with a prospective
student-athlete or the prospective student-athlete's relatives or legal
guardians during the day of the prospective student-athlete's competition
(e.g., before and after the competition).

Is it permissible for an institution to make a telephone call to a prospective
student-athlete who has reported on call for competition or competition-
related activities?

No. Itis not permissible to make a telephone call to a prospective student-
athlete who has reported on call for competition or competition-related
activities until he has been released by the appropriate institutional
authority in accordance with the parameters of Bylaw 13.1.6.2.

Is it permissible for an institution to send an email [or other form of
electronic correspondence (e.g., text message) effective 6/15/12] to a
prospective student-athlete who has reported on call for competition or
competition-related activities?
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Answer:

Question No. 5:

Answer:

Question No. 6:

Answer:

Question No. 7:

Answer:

It is not permissible to send electronic correspondence to a prospective
student-athlete while he is on call for competition at the competition site
(e.g., arena, stadium). It is permissible to send general correspondence
(including electronic correspondence) to a prospective student-athlete
while he is on call and not at the competition site, or while he is at any
location, once released by the appropriate authority.

Is it permissible for an institution to make a telephone call or send an
email [or other form of electronic correspondence (e.g., text message)
effective 6/15/12] to a prospective student-athlete's parents or legal
guardians while the prospective student-athlete is on call for competition
or competition-related activities? What if the prospective student-athlete
is participating in a certified event?

It is permissible to make a telephone call or send an email [or other form
of electronic correspondence (e.g., text message) effective 6/15/12] to a
prospective student-athlete’s parents or legal guardians while the
prospective student-athlete is on call for competition or competition-
related activities. Such communication may also occur with a prospective
student-athlete's parents or legal guardians while the prospective student-
athlete is participating in a certified event. However, all communication
with a prospective student-athlete's coach or any individual associated
with the prospective student-athlete as a result of the prospective student-
athlete's participation in basketball, directly or indirectly, is prohibited
during the time period in which the prospective student-athlete is
participating in a certified event.

During the April evaluation periods, is it permissible for coaches to attend
events other than certified events (e.g., noninstitutional organized events
that are approved, sponsored or conducted by an applicable state, national
or international governing body and are not organized and conducted
primarily for a recruiting purpose)?

No. Evaluations of live athletic activities during the April evaluation
periods are specifically limited to events that are certified pursuant to
Bylaw 13.18.

During the academic year recruiting period, is it permissible for coaches to
evaluate at an "open gym"?

It would be permissible for coaches to evaluate if the "open gym™ (or pick-
up game or similar activity) has been approved by the appropriate
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Question No. 8:

Answer:

Question No. 9:

Answer:

authority at the scholastic institution as a regular scholastic activity; it
involves only students enrolled at the institution where the activity is
occurring; and, it is not organized for the purpose of permitting
institutional coaches to observe the prospective student-athletes
participating in the activity.

During the July dead periods, may an institution conduct institutional
camps and clinics?

As specified in Bylaw 13.12.1.5, institutions may not conduct institutional
camps and clinics (those that include prospective student-athletes) during
dead periods.

If a prospective student-athlete making an official visit is a member of a
nontraditional family (e.g., divorce, separation), is it permissible to
provide travel expenses to more than two individuals?

No. It is only permissible to provide travel expenses in conjunction with
an official visit to two individuals who are the prospective student-
athlete's parents or legal guardians.

Proposal No. 2012-2 Recruiting -- On-Campus Evaluations -- Men's Basketball

Question No. 1:

Answer:

Question No. 2:

Answer:

May an institution publicize the on-campus evaluation of a prospective
student-athlete?

No. Bylaw 13.10.5 specifies that an institution shall not publicize (or
arrange for publicity of) a prospective student-athlete's visit to the
institution's campus.

May an institution conduct an on-campus evaluation with a prospective
student-athlete who has graduated from high school and is enrolled in a
preparatory school?

Yes, provided the institution has not previously conducted an on-campus
evaluation with the prospective student-athlete (e.g., during senior year of
high school); the evaluation is conducted at the end of the prospective
student-athlete's season; and, after he has exhausted preparatory school
eligibility in basketball.
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Question No. 3:

Answer:

Question No. 4:

Answer:

Question No. 5:

Answer:

Question No. 6:

Answer:

Question No. 7:

Answer:

May an institution conduct an on-campus evaluation with a prospective
student-athlete during his senior year in high school and another while he
is enrolled in a preparatory school during the following year?

No. An institution may conduct one on-campus evaluation with a
prospective student-athlete while he is enrolled in high school or
preparatory school and one after the prospective student-athlete enrolls
full time in a collegiate institution.

What activities are counted toward the limitation of two hours of on-
campus evaluation activities?

Any activities that are considered countable athletically related activities
would count toward the two-hour limitation.

May an institution provide a prospective student-athlete access to locker
and shower facilities during an on-campus evaluation?

Yes.

May an institution conduct an on-campus evaluation with a two-year
college transfer prospective student-athlete who has withdrawn from the
two-year institution?

An on-campus evaluation may not be conducted with a two-year college
transfer prospective student-athlete until he has exhausted two-year
college eligibility in basketball. Once such a prospective student-athlete is
considered to have exhausted his two-year college eligibility, he may
participate in an on-campus evaluation.

May an institution conduct an on-campus evaluation with a high school
prospective student-athlete or two-year college transfer prospective
student-athlete who is not a participant on his institution's basketball
team?

An on-campus evaluation may not be conducted with a high school
prospective student-athlete or a two-year college transfer prospective
student-athlete until he has exhausted his high school or two-year college
eligibility in basketball, respectively. Once such a prospective student-
athlete is considered to have exhausted his eligibility, he may participate
in an on-campus evaluation.
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Question No. 8:

Answer:

Question No. 9:

Answer:

Question No. 10:

Answer:

Question No. 11:

Answer:

May an institution conduct an on-campus evaluation with a four-year
college transfer prospective student-athlete who has withdrawn from the
four-year institution or who is not a participant on his institution's
basketball team?

An on-campus evaluation may not be conducted with a four-year college
transfer prospective student-athlete until the conclusion of the prospective
student-athlete's basketball season. If the prospective student-athlete has
withdrawn from the institution or is not a participant, his season has
concluded. Therefore, he may participate in an on-campus evaluation
(permission to contact must be granted by the previous institution if the
individual met the definition of a student-athlete at that institution).

May an institution's coach observe a prospective student-athlete
participating in a pick-up game that includes the institution's current
student-athletes and count the observation as an on-campus evaluation?

Yes, provided the student-athletes are eligible for practice if the evaluation
occurs during the academic year (e.g., skill-related workouts) or are
eligible to participate in summer athletic activities if the evaluation occurs
in the summer (e.g., enrolled in summer school or meet the exception to
summer school enrollment) and such participation counts toward the
limitations of eight hours of required athletic activities per week and two
hours of skill-related instruction (academic year or summer).

May an institution's coach observe a prospective student-athlete
participating in a pick-up game that includes the institution's current
student-athletes and current student-athletes from another collegiate
institution and count the observation as an on-campus evaluation?

No. If student-athletes from other institutions participate, the activity
would not meet the requirements of the required summer athletic activities
legislation.

If an on-campus evaluation occurs during a period in which there is a limit
of four on the number of student-athletes who may be involved with a
coach in skill-related instruction at the same time, may four student-
athletes plus the prospective student-athlete participate in the activity?

Yes. The prospective student-athlete is not included in the limit of four
student-athletes who may be involved at any one time in skill instruction
after April 15 during the remainder of the academic year.
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Question No. 12:

Answer:

Question No. 13:

Answer:

If an on-campus evaluation occurs during the summer, may student-
athletes participate?

Yes, provided the student-athletes are eligible to participate in summer
athletic activities (e.g., enrolled in summer school or meet the exception to
summer school enrollment) and such participation counts toward the
limitations of eight hours of required athletic activities per week and two
hours of skill-related instruction.

If an institution is conducting an on-campus evaluation with a prospective
student-athlete during the prospective student-athlete's unofficial visit,
may it provide the prospective student-athlete with food and/or beverages?

The institution may provide water and/or electrolyte replacement drinks
(e.g., Gatorade, Powerade) to the prospective student-athlete; however, it
is not permissible to provide food to the prospective student-athlete.

Proposal No. 2012-3 Playing and Practice Seasons -- Summer Athletic Activities -- Men's

Basketball

Question No. 1:

Answer:

Question No. 2:

Answer:

Question No. 3:

Answer:

Question No. 4:

Is there a limit on the number of student-athletes who may participate in
skill-related instruction as part of the required summer sessions?

No.

May an institution declare a new definition of its “week” or is it required
to use the one declared during the academic year?

The institution may declare a new definition of its “week” for the summer.
May coaches be present during and/or conduct weight training and
conditioning activities that are part of the eight hours per week of required
summer athletic activities?

Yes.

If an institution has multiple summer sessions, may workouts with the

student-athletes be split up between the two sessions? In other words, do
the eight weeks have to be continuous?
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Answer:

Question No. 5:

Answer:

Question No. 6:

Answer:

Question No. 7:

Answer:

Question No. 8:

Answer:

The eight weeks do not have to be consecutive or continuous. Unless a
student-athlete meets the exception to the summer school requirement,
workouts are only permissible during the time period in which the student-
athlete is enrolled and classes are in session for the specific summer term
(and/or final exams are conducted).

Are there exceptions for the service academies for situations in which their
student-athletes are assigned to summer work at a military base separate
from the academy? May the coaching staff conduct workouts with those
student-athletes at a base in another area of the country?

If a student-athlete is enrolled in a summer school session or meeting an
exception to the enrollment requirement, it would be permissible for the
coaching staff to work with him at a base in another area of the country.

May coursework from an early summer school session (e.g., four week
session) be considered toward a student-athlete meeting the exception to
the summer school requirement for the remaining weeks of the summer
athletic activities?

No. In order to meet the exception to summer school enrollment, the
student-athlete must have successfully completed the specified academic
requirements by the end of the applicable number of regular academic
terms.

When may an institution begin to conduct summer athletic activities with
its men's basketball student-athletes? When must summer athletic
activities end?

Summer athletic activities may begin the day following the institution's
spring commencement exercises. Summer athletic activities must end by
the day before the first day of classes for the fall term. Note that a
student-athlete who does not meet the exception to summer school
enrollment may only participate in required summer athletic activities
during the time period in which the student-athlete is enrolled in summer
school and classes are in session for the specific summer term (and/or final
exams are conducted).

Are institutions required to provide two days off per week to student-
athletes who are participating in required summer athletic activities?

No.
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Question No. 9:

Answer:

Question No. 10:

Answer:

Question No. 11:

Answer:

Question No. 12:

Answer:

Question No. 13:

Answer:

Question No. 14:

Answer:

May an institution provide training table meals to student-athletes who are
participating in summer athletic activities?

No.

May student-athletes participate in unlimited hours of countable activities
with their coaches during an institutional vacation period (e.g., Memorial
Day, Independence Day) while engaging in summer athletic activities?

No.

May a student-athlete who has been certified as a nonqualifier participate
in summer athletic activities during the summer prior to initial full-time
enrollment at the certifying institution?

Yes, provided he is enrolled in summer school and the activities are
conducted during the time period classes are in session (and/or final exams
are conducted).

If a student-athlete was certified as a nonqualifier during the 2011-12
academic year, when may he begin to engage in summer athletic activities
after the year in residence?

Such a student-athlete may begin to participate in summer athletic
activities the day following the institution's spring commencement
exercises, provided he is enrolled in summer school or meets the exception
to summer school enrollment.

Does a student-athlete's temporary certification period (i.e., 21 days or 45
days) begin once he participates in summer athletic activities?

No.

May a student-athlete who is enrolled in the first and second summer
school sessions engage in skill instruction during the time in between
sessions?

Such a student-athlete may engage in skill instruction with a coach in
between terms only if he has met the exception to summer school
enrollment at the end of the preceding regular academic term (e.g., spring
semester, spring quarter).
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Question No. 15: How does the legislation apply to an institution that offers only one
summer session and the session is less than eight weeks in duration?

Answer: Prospective student-athletes (freshmen or transfers) would only be

permitted to participate in required athletic activities during the time
period in which summer classes are in session (and/or final exams are
conducted). Continuing student-athletes would be subject to the same
application as prospective student-athletes unless they meet the
appropriate provisions of the exception to summer school enrollment.
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